Buitenpost zou als noordelijke satellietnederzetting van Lutkepost zijn ontstaan. In 1388 werd Post genoemd, waarschijnlijk duidend op de twee kernen tezamen, gelegen bij een brug. Deze brug was niet meer dan een vastgelegen brede plank over de sloot; zo’n eenvoudige brug werd een post genoemd. Lutkepost was tot 1945 een zelfstandig dorp.
De eerste zelfstandige vermelding van Buitenpost is in 1418 als Uetpost. In 1480 werd het vermeld als Butapost en in 1558 als Butenpost. Het eerste deel van de eerste vermelding, ‘Uet’ duidt op het feit dat het buitenwaarts was gelegen terwijl het latere ‘buta’ verwijst naar het feit dat het ten noorden is gelegen, richting de zee.
Langzamerhand vestigden zich er in Buitenpost leden van voorname Friese families; rouwborden in de oude kerk van Buitenpost herinneren daaraan. In de 19e eeuw begon Buitenpost voordeel te trekken uit de ligging tussen Groningen en Leeuwarden. Buitenpost werd pleisterplaats voor de postwagens. In 1866 werd de spoorlijn tussen Groningen en Leeuwarden geopend en verloor Buitenpost langzamerhand zijn betekenis als pleisterplaats voor postwagens.
Buitenpost heeft in vroeger tijd een bepaalde periode bij het Westerkwartier van de provincie Groningen gehoord. Maar omdat het dorp nu al eeuwen bij Oostergo is ingedeeld en ook de hoofdplaats van de gemeente Achtkarspelen is, is als basis van het dorpswapen het wapen van Oostergo gekozen, te weten “in rood twee zilveren dwarsbalken”.
Hierop zijn als aanvulling wapenfiguren aangebracht, die rechtstreeks met Buitenpost te maken hebben.
Buitenpost is niet altijd de hoofdplaats van de gemeente Achtkarspelen geweest. Ook Augustinusga, waar tot 1827 het grietenijhuis (de grietenij was de voorloper van de gemeente) heeft gestaan, was lange tijd zetel van Achtkarspelen.
Lees meerSmid Jaap Noordhof kende het dorp door en door. In 2004 schreef hij een lezenswaardig verhaal over zijn jeugdherinneringen in de jaren '30, '40 en '50 in ons dorp.
Lees meerOver de leeftijd en de naam van ons dorp staat niets vast. Toch kunnen we wel een aantal aannemelijke zaken hierover melden. Er zijn meerdere theoriën over het ontstaan van de naam Buitenpost. Enkele van de meest gangbare volgen nu.
Lees meer