De eerste plannen voor een Sinnegreide in Buitenpost ontstonden in 2014. Het was een initiatief van de gemeente, die zo een bijdrage aan de energietransitie kon leveren.
Reeds in het begin van de planvorming werd er gesproken over burgerparticipatie. Maar uitgediept werd dit niet en ook vanuit de bevolking ontstond er vooralsnog geen initiatief. De plannen werden uitgewerkt en de inschrijving geopend. Eind 2016 werd Solarfields de winnaar, mits zij SDE-subsidie zouden krijgen. Begin 2017 was dit het geval.
Op 28 februari 2017 werd, op initiatief van Plaatselijk Belang, de Energie Coöperatie Buitenpost (ECB) opgericht. Een van de doelstellingen van de ECB is het beheer van het gebiedsfonds. Om invloed uit te kunnen oefenen op de hoogte van het fonds waren we te laat, maar het beheer gaan we wel doen. De ontwikkelingen gaan snel en er is daarna veel veranderd in de wereld van de energietransitie. Inmiddels wordt bij een dergelijk project uitgegaan van minimaal 50% burgerparticipatie. Maar goed, wij hebben te maken met het fonds in de huidige vorm.
Hoe ziet dit er uit? De verwachting is dat Solarfields jaarlijks 7500 euro zal storten in het fonds. En dit gedurende 15 jaar. Omdat het nog geruime tijd duurde voordat het fonds opgestart was, is er nu ruim 17.000 euro in kas. Dit mag worden besteed aan projecten binnen Buitenpost. Deze projecten moeten betrekking hebben op duurzaamheid, natuur of educatie op deze terreinen.
Hoe zal het geld verdeeld worden? Er is een speciale commissie in het leven geroepen die de aanvragen gaat beoordelen. Deze commissie bestaat uit Sean Thompson namens de ECB, Johan Kootstra namens Plaatselijk Belang en Johannes Douma als onafhankelijk lid. Zij zullen twee keer per jaar, in mei en december, de binnengekomen aanvragen beoordelen. Het is voor iedereen iets nieuws, we zijn dan ook heel benieuwd wat er binnen gaat komen.
Aanvragen kan met een speciaal formulier dat te vinden is op ECBuitenpost.nl. Daar is ook de verdere informatie te vinden over het gebiedsfonds