Als de lokroep van de moderne tijd door ons dorp na de oorlog was weerstaan, dan hadden we nu misschien de meest pittoreske winkelstraat van noord Nederland gehad. Deze foto van zo’n negentig jaar geleden, genomen vanaf de Mariakerk, laat de Kerkstraat in al haar oude glorie maar ook haar beperktheid zien. Een smal straatje met grote en kleine boerderijen, winkeltjes en woninkjes. Al die vormen van intieme, kleine bedrijvigheid samen met stijf tegen elkaar gebouwde kleine huisjes waren aanleiding voor de charmante bijnaam ‘het kleine Jordaan van het Noorden’.
Maar de doodlopende straat met zijn smalle stoepjes en het ruim vier meter brede wegdek had toen al een serieus verkeersprobleem. Auto’s en vrachtwagens, zelfs al waren het er nog maar weinig, samen met paard-en-wagens en hondenkarren, de spelende kinderen en het lopend en fietsend volk, zaten elkaar regelmatig in de weg. Daarnaast was er voortdurend zorg over de hygiëne, afwatering en vuilafvoer. De opeenhoping van mens, vee en materiaal zou een nachtmerrie zijn voor de tegenwoordige woon- en bedrijfsinspectie.
Geen wonder dus dat in de jaren vijftig van de vorige eeuw een gevoel heerste van ‘dit moet helemaal anders’. Het resulteerde in een drastische aanpak. Deze had tot gevolg dat, op twee huisjes na, niets van het op deze foto aanwezige onroerend goed in de Kerkstraat over bleef. Maar de nieuwbouw miste eenheid en samenhang. Het resulteerde in het verdwijnen van ‘sfeer’ en een gevoel van gezelligheid in het straatbeeld.
(plaats: Kerkstraat – datum: 1930 – kijkrichting: zuid naar noord)